Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2016 17:50 - РАЗМИСЪЛ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ, ЗА ПРЕХОДА И ЗА ИЗХОДА ОТ НЕГО
Автор: peonia Категория: Политика   
Прочетен: 439 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преходът на страната ни към пазарна икономика буксува. Установи ни трайно в дъното на всички класации по бедност и от там по най-важните жизнени проблеми. ( Каква болка! Какъв срам!).

Но по ред :

Причините за обедняването на България се полагат от началото на прехода. Невероятно е, че се пренебрегва и логичния път за излизане от него.

Очакването, че лесно и без усложнения ще се премине от общество, базирано на обществената собственост под ръкавoдството на силна държавност към пазарна икономика с почти повсеместна частна собственост с ограничена роля на държавата и упование на личната инициатива не се оправдава.

Придобитите личностни свободи се ползват успешно и разностранно. Нерешен и в трагичен срив остава жизнения проблем за материалното битие на хората.

По същество преходът е комплексен и сложен. От самия му старт той се усложнява от предизвиканото разпадане на материално-техническата основа на икономиката  - производството. Разпадане, което е следствие от стихийната приватизация на промишлеността и ликвидацията на уедреното селско стопанство. Допълва го неoбозданото овладяване на колкото се може повече капитали в частни ръце с цел обсебване правото за управление на държавата. Така е отнета опората на обществото, създаваща средствата за развитието му.

Не подходиха така в Унгария, Чехия, Словения и т.н.

Освен материалната страна на прехода се пренебрегва и духовната  - манталитета, на хората.

Начинът на мислене в социалистическото общество се формира при условия на осигурена работа за всички със статус без излишества и с достъпни възможности за образование,

здравеопазване, отдих ... Няма свободна търговия, няма конкуренция...  Има усещане за спокойствие и сигурност, с което в комбинация с ограниченията върху свободата на личността не се стимулира предприемчивостта. Чувството за собственост, като стимул, е притъпено и притеснително. Хората неподготвени посрещат приватизациите, ликвидациите и т.н. драстично намаляващи възможностите за работа. Масата от населението се лишава от препитание. За собствен бизнес няма нито познания, нито средства, нито психическа настройка.

Започва хаотичното индивидуално спасяване.

Свободата за предвижване от държава в държава става отдушник. и се развихря масовата емиграция. В страната остават безработица, бедност, унизителни социални помощи, апатия, мързел, кражби, корупция. С едновременното разбогатяване на някои се отваря ножицата на социалното неравенство. Събуждат се етнически и религиозни щения. Съсипва се поминъка по места. Запустяват селища и цели региони, а големите градове се претоварват от население. Влошава се здравето на хората,смъртността е невероятно висока, трайно се установява демограф ски срив, настъпва упадък в образованието . (Неграмотност в 21 век! )

Създалото се положение става обект на безбройни анализи, експертни оценки, проекти за реформи... и винаги с краен извод -дефицит на средства, на финанси.

В търсене на пътища за излизане от ситуацията ( !? ) се създават политически партии, движения и пр. с платформи, програми, стратегии... Най-често те са без категорични различия, а големият им брой разсейва силите на членовете им и замъглява резултатите от тяхната дейност.

Натрапва се съждението, че многобройните политико-партийни организации са плод на тщеславие без да носят определени приноси за народа. Или са обладани от патриотичната илюзия, че допринасят нещо оригинално. По-големите партии, с определено политическо значение, не открояват  алтернативни решения за управлението с приоритетни цели и сигурни пътища за постигането им. Не отчитат резултати за подобряване на тежкото икономическо и социално положение на масите от населението.

Партийността е е упорит и задълбочен труд за организация и ръководство на общественото развитие. Тя не се изразява в упражнения за словесно превъзходство, тенденциозна критика, показност.

Краткият обзор на прехода предполага логични решения:

Например:

1.            Сред сложния комплекс от проблеми в управлението на страната, вниманието на всички политически, стопански, научни и други обществени единици се съсредоточава към най-важния водещ, чието изпълнение може да бъде национална кауза - предпоставка за развитието на останалите. В създадената ситуация в България такава жизнена роля се полага на развитието на икономиката с акцент върху разширяването и укрепването на производството на продукти, нужни за вътрешния и външен пазар.

2.            За реализирането на тази основна цел - настъпателния напредък в икономиката и естествено паралелно и в останалите сфери в обществения живот (здравеопазване, образование и т.н) се приема единна национална програма (стратегия) с насочващи, базови показатели.

3.            Реализирането на начертаната национална стратегия се гарантира с краткосрочни програми, които се разработват и изпълняват от добре развитата държавна администрация по всички стъпала на йерархията. Заложените показатели са резултат от обобщени местни разработки:

3. 1. Анализ на състоянието на икономиката и останалите обществени сфери по селища, общини и области. Привеждане в известност на местните ресурси за производство, добиване, преработка, търговия, възможности за инвестиции  (местни и чужди). Привеждане в  известност на занемарени и изоставени предприятия, съоръжения, помещения и преценка на възможности за възстановяването им.

3. 2. Систематизиране и критична оценка на наличните фирми, ферми, стопанства и други. по места и оказване на организационна,финансова, професионална помощ чрез държавните служители.

3.3. Издирване на налични свободни кадри по места и насочването им към определени дейности за включване в съществуващи и в създавани нови организационно-стопански единици. Особено внимание заслужава основаването на кооперации, чиято жизненост се е доказала у нас от десетилетия (от 1888 г.).

4.            За включване и активизиране на по-широк политически мисловен потенциал в управлението на страната благоприятно би се отразила обединяването на партийте в блокове, коалиции и други. Според сходството по идеологически направления

5.            За успешно ръководство, изпълнение и контрол на програмите правителствата разработват методология, привеждана в известност на избирателите в национален мащаб. В края на всеки мандат отчитат извършеното. Задължително условие е приемствеността.

Целта на изложеното е да послужи като подтик за намирането на изход от трагичната ситуация в държавата, утежнена сега и от сложното международно положение.

ЛЕВИТЕ СА НА РЕД!

Крайно време е да се мобилизират и да подходят ИСТИНСКИ към ПРЕЛОМ!  Да влязат в ролята си на изразители на действителните интереси на масите от хората! 




Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peonia
Категория: Политика
Прочетен: 5204
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930